Veliko Tarnovo - oras medieval in Bulgaria...un fel de Targoviste al lor ...

Veliko Tarnovo este orasul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria.
Vestigiile din Dealul Tsarevets sunt datate inaintea Erei Bronzului (secolul XIII a.Chr.). Primele asezari de aici au fost locuite de Traci.
Locul a cunoscut o inflorire deosebita intre secolele VI a.Chr. - I p.Chr.
Din secolul I p.Chr. - dominatia romana.
Din secolul V si pana in prima jumatate a secolului VII, aici a existat un oras fortificat (unul din cele mai importante puncte fortificate ale Imperiului Bizantin din partea de nord a Peninsulei Balcanice).
In secolele VIII - X, pe ruinele acestui oras a fost infiintata o asezare slavo-bulgara.
La sfarsitul secolului X, zona era deja dens populata, iar in secolul XII a redevenit un oras fortificat si un important centru economic.
Originea numelui este legata de cuvantul slav "tern" sau "turn" (tron), si de-a lungul anilor s-a transformat in Ternov, Turnov, Tur-nov, Turnovgrad, Turnovo, iar mai apoi in Veliko Turnovo, fiind numit "Veliko" (Mare) datorita marimii si frumusetii sale.
In anul 1187 Turnovgrad devine capitala Regatului Bulgar (cea de a treia capitala in istoria Bulgariei). Urmatoarele doua secole sunt cunoscute drept perioada de "aur".
Palatul Tarului si Patriarhia Bulgariei au fost situate pe Dealul Tsarevets iar casele boierilor precum si multe biserici erau situate pe Dealul Trapezitsa.
Assenova Mahala asezata intre cele doua dealuri, pe raul Yantra, era locuita de mestesugari. Zona comerciantilor straini se afla in sud-estul Turnului Baldwin.
Zidurile fortificate ale "orasului interior" protejeau Tsarevets si Trapezitsa iar alte doua cartiere de asemenea fortificate, formau "orasul exterior".
In secolele XIII - IV capitala Bulgariei a fost un important centru politic, economic, cultural si economic in Europa.
Astfel, in aceasta perioada Bulgaria a atins o puternica dezvoltare si alaturi de Bizant era prima putere in Vechiul Continent. Au fost construite frumoase palate, manastiri, fortificatii. Scoala de Pictura Turnovo si Scoala Literara Turnovo, ale caror fondatori au fost Patriarhul Evtimii si Teodosii Turnovski erau doua importante centre culturale.
Toata aceasta inflorire culturala si economica a fost intrerupta in 17 iulie 1393 cand dupa un asediu de 3 luni, Veliko Tranovo si treptat intreaga Bulgarie au cazut sub dominatia Otomana.
In anii 1598, 1686, 1700, 1835, 1856, 1862 si 1876 populatia din Veliko Turnovo a participat la lupte pentru libertate impotriva dominatiei Otomane.
Pe 7 iulie 1877 Veliko Turnovo a fost liber din nou.
Aici Adunarea Constituanta a elaborat intre 10 februarie si 16 aprilie 1879 prima Constitutie a Bulgariei numita si Constitutia Turnovo, fiind una dintre cele mai democratice din Europa la vremea respectiva. La 17 aprilie 1879 Marea Adunare Constituanta a Bulgariei libere au hotarat la Veliko Turnovo, alegerea sefului statului. In data de 27 iulie a aceluiasi an, Alexander Battenberg a fost ales drept Cneaz al Bulgariei.
Dupa Eliberare, Sofia devine noua capitala.

CUMPARATURI :
Leva (BGN) este moneda nationala a Bulgariei si se schimba la aproximativ urmatoarele cursuri:
1.95 Leva (BGN) = 1 Euro

Nivelul preturilor
1 bere (0.5l) = 0.80- 1.50 BGN
1 coca-cola (0.3l) = 0.70 - 1.00 BGN
1 apa minerala (0.5l) = 0.60 - 0.80 BGN
Cafea/ Ceai = 0.40 - 0.60 BGN
Salata = 2.00- 3.50 BGN

Cazare
Budget: BGN 15 - 25
Mid-range: BGN 25 - 45
High: BGN 45 -65
Deluxe: BGN 65+


Veliko Turnovo este un foarte bun loc pentru cumparaturi !
De la micile magazine si pana la marile supermaket-uri si "shopping centres", orasul va ofera tot ce doriti ... si chiar mai mult.
Centrul orasului este zona principala de cumparaturi care include strazile "Vasil Levski" si "Nezavisimost".
Fructe si legume proaspete se pot cumpara de la piata localizata la intersectia strazilor "Nikola Gabrovski" si "Bulgaria". In spatele pietei gasiti supermaket-ul CBA. "Magro market" este alt supermarket pe strada "Vasil Levski" si alte magazine de alimente se afla in zona.
Centrul comercial "Europa" localizat pe strada "Nezavisimost" are multe magazine cu o gama variata de produse
Magazinele de suveniruri si galeriile de pictura le gasiti in "Orasul Vechi". In Veliko Turnovo este faimoasa "Samovodska Charshia" - o strada cu mestesugari a carei traditie dateaza din secolul XIX.
Daca vremea se schimba brusc si aveti nevoie de o jacheta ieftina, "Bitaka" este locul potrivit. Este situat pe strada "Marmarliiska" si este plin de "lucruri de care ai nevoie". Tot ce va inchiputi, puteti gasi acolo.

Mari centre comerciale
CENTRAL MALL - Central Mall Veliko Turnovo a fost deschis in septembrie 2006.
Este localizat in vestul orasului Veliko Turnovo, pe autostrada Sofia - Varna.
PRAKTIKER
TECHNO MARKET
METRO

IMPREJURIMI :
Regiunea din jurul orasului Veliko Turnovo ofera privelisti deosebite. Orasul este inconjurat de vai adanci si stanci pe care se poate practica alpinismul. De asemenea exista foarte multe drumuri care se pot parcurge usor cu piciorul si care va conduc in locuri incantatoare precum satul Emen, satul Arbanassi, manastirea Dryanovo sau catre pesteri, cascade si locuri care ofera peisaje spectaculoase.
Regiunea Veliko Turnovo mai este faimoasa si pentru posibilitatile de excursii cu bicicleta si tot aici veti gasi multe rauri si lacuri foarte potrivite pentru pescuit sau inot.
Pentru cei pasionati de vestigiile antichitatii, in zona se afla ruinele orasului roman Nikopolis Ad Istrum, construit de Imparatul Traian (orasul este localizat pe un drum lateral, langa soseaua ce leaga Ruse de Veliko Turnovo).

VIATA DE NOAPTE
In afara istoriei deosebite pe care Veliko Turnovo o are, un aspect important al prezentului este viata de noapte. Deoarece Veliko Turnovo este un important centru universitar, strazile sunt pline de tineri care imprima "modernitate" acestui oras medieval.
Puteti gasi multe cafenele si restaurante care va ofera specialitati bulgaresti si internationale.
Dupa ce ati luat masa, va puteti petrece timpul in mod placut in unul din nenumaratele baruri din oras. Puteti alege de la o atmosfera hard rock pana la un linistit bar al carui ambient sonor este intretinut in surdina de un pian.

sursa : http://www.velikoturnovo.info.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu