COMPLEXUL TURISTIC ASTORIA - SNAGOV


Daca nu va vin idei cand vreti sa mergeti pe undeva aproape de Bucuresti , iata una . M-am gandit sa va propun Complexul Astoria Snagov , aproape de Bucuresti , dar unde din cate stiu se poate ajunge mai mult cu o masina personala, caci prin zona se poate ajunge doar cu microbuze care se iau din Piata Presei Libere, mai precis capatul tramvaiului 41. Aceste microbuze (se pare nr.444) costa cam 5 lei calatoria dar trebuie sa gasiti orarul cand circula. Complexul este situat dupa localitatea Snagov Sat , drumul este din Bucuresti-Ploiesti la un moment dat se face indicator dreapta si se traverseaza toate satele pana se ajunge la o cale ferata, acolo nu se trece peste ea inainte, ca ajungeti la Vila 23 ,trebuie urmat drumul spre stanga care te poarta exact catre complexul Astoria unde este o padurice, cu locuri de parcare,3 restaurante cu o capacitate totala de 300 locuri, 3 terase cu o capacitate totala de 400 locuri, sala de conferinte 60 locuri, sala de sedinta capacitate de 15-20 locuri, piscina, teren de tenis de camp, teren baschet/ volei, tenis de masa, barci de agrement, spatii de joaca pentru copii, spatiu pentru gratar, spatii camping. Merita sa va relaxati in natura la un sfarsit de saptamana acolo !
Daca vreti sa va aventurati,in apropiere se afla si Manastirea Snagov care a fost un important centru al culturii Tarii Romanesti in epoca feudala. Prima atestare documentara sub numele de Snagov apare in anul 1408, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran, dar sunt pareri ca aici exista un lacas de cult inca din vremea lui Vladislav I (1364-1379). 
De altfel, pe insula pe care se afla manastirea, sapaturile arheologice au scos la lumina zilei unelte si vase din epoca bronzului si din cea a fierului, monede romane si bizantine, care fac dovada unei locuiri vechi si neintrerupte pe aceasta insula.
Ansamblul manastiresc Snagov, edificat din caramida, era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turn inalt de observare si paza, care servea, in acelasi timp, si ca clopotnita.

Relatii Complex Astoria : 0213510460 sau 0213167550
Taxa intrare in complex cu masina 15 lei.

PALATUL MOGOSOAIA

Palatul Mogosoaia se situeaza la circa 10 km de Bucuresti, in cadrul comunei omonime. A fost construit intre 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc, o combinatie de elemente venetiene cu elemente otomane.

Palatul poarta numele vaduvei boierului Mogos care detinea pamantul pe care a fost construit. Palatul a fost renovat in anii 1920 de catre Martha Bibescu. Aceasta l-a primit cadou de la sotul sau George Valentin Bibescu. Pentru renovarea lui, Martha Bibescu a cheltuit mare parte din averea adunata din cartile pe care le-a scris. Mai tarziu palatul a devenit un loc de intalnire pentru politicienii si lumea buna din anii 1930. in prezent Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si este un important punct de atractie turistica.

La vreo 11 km de Bucuresti se afla Palatul Mogosoaia, in comuna cu acelasi nume, denumita dupa sotia boierului Mogos, caruia ii apartinusera domeniile cumparate la sfarsitul secolului 17 de Constantin Brancoveanu. in 1702 se termina constructia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea initiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, insa stilul ei arhitectural, compus din diverse surse de inspiratie arhitectonica, se incadreaza in asa numitul stil brancovenesc (un fel de baroc romanesc): o combinatie de elemente venetiene si otomane, renastere italiana amestecata cu bizantin.

Una din caracteristici este pridvorul larg, deschis, cu arcade. Decoratiunile aplicate sau sculptate in piatra reprezinta motive florale, de inspiratie orientala.

Pe vremea aceea, curtea era plina de acareturi (cuhnia - bucataria si ghetaria erau in cladiri separate) si casele servitorilor, iar apartamentele domnesti se aflau doar la etaj. Dupa executarea lui Brancoveanu (impreuna cu cei cinci fii ai sai) la Stambul, pentru ca refuzasera sa treaca la mahomedanism, palatul devine o scurta perioada han turcesc si arhitectura sa sufera mult in urma raidurilor otomane din secolul 18.

In secolul 19 domeniul este cumparat de familia de boieri Bibescu, descendenti ai Brancovenilor. Sub ingrijirea lor si lucrul mesterilor francezi si germani palatul isi recapata forma si faima in 1912 printul George Valentin Bibescu (1880-1941) daruieste palatul sotiei sale, Martha Bibescu, poeta si scriitoare, care il gaseste in paragina si il transforma (cu ajutorul arhitectului sef al Venetiei, Domenico Rupolo) in loc de intalnire pentru cercurile ei culturale.

In 1945 ea il doneaza statului cu scopul de a fi inclus pe lista monumentelor istorice si din anii 50 in el a existat sectia feudala a Muzeului de Arta (colectii de arta feudala se gasesc si azi inauntru). Nu doar palatul este o deosebita realizare, ci si parcul care il inconjoara. Plasat la marginea lacului Mogosoaia, fatada dinspre lac da intr-o loggia terasata tip venetian, cu arcade, coloane si un mic labirint de gard viu.

Cand este cald si soare parcul invie. Turistii vin atat pentru terasele-restaurant si plimbari pe marginea lacului, cat si pentru picnicuri in crang, citit sub copac sau jucat badminton pe alei. Zefirul de primavara adie alene printre gratarele cu mici de la strandul amenajat alaturi, pe marginea lacului.

PROGRAM DE VIZITARE : 10-18 MARTI-VINERI ;
                                               10-19 SAMBATA-DUMINICA
PRET PARCARE : 2LEI
INTRARE : 4 LEI ADULTI SI 2 LEI COPII
TELEFON : 0213506619


sursa :calificativ.ro

Aerosmith la Romexpo Bucuresti pe 18 iunie 2010

Formatia s-a infintat in anul 1970 in Boston, Massachusetts. Componentii trupei sunt Steven Tyler - solist, Joe Perry - chitarist, Tom hamilton - basist, Brad Whitford-chitara solo si Joey Kramer -tobe. Stilul abordat este hard-rock, blues-rock .Formatia concerteaza in Romania in cadrul turneului : " Cocked, Locked, Ready to Rock". Asadar pe 18 iunie o sa avem ocazia sa fredonam la concert piese ca : Pink, Crazy, Crying, Amazing, Living on the edge, I don't want to miss a thing, Walk this way etc.De multi este considerata cea mai mare trupa americana. Merita vazut un astfel de concert, mai ales ca nu se stie daca vor reveni in Romania.

Ceainarii din Bucuresti mai speciale

Pentru cei carora le place ceaiul si vor o atmosfera mai deosebita va recomand cateva ceainarii de efect din Bucuresti :
1) Ceainaria din Cotroceni - Str.Prof.Dr.Gh.Marinescu nr.25, tel :0721669535, care este o ceainerie facuta in stil asiatic cu separeuri, pernute pe jos, lumina difuza, mai intunecat, cu lumanarele, cu o camera parca ai fi in cabanele de munte, cu clopotel pe masa ca sa suni pentru a da comanda si o diveristate de ceaiuri pentru toate gusturile ; Reper : langa Palatul Cotroceni
2) Serendipity - Str.Dumbrava Rosie nr.12, tel : 0743283342, un local si cu terasa pentru verile calduroase mai ales, cu leagane montate, in gradina, in mijlocul unei gradini, cu o diversitate de ceaiuri, cu o biblioteca in interior unde se pot consulta carti, in interior se organizeaza si cursuri de dansuri. Localul este amplasat intr-o zona linistita unde sunt imobile care gazduiesc sedii ale diplomatiilor din strainatate.Reper: Parc Gradina Icoanei - Piata Romana. 
3) Ceaineria din Libraria Carturesti -Romana - Str.Pictor Arthur Verona nr.13, tel : 0213173459, care este in interiorul librariei , cu o atmofera linistita, cu cateva masute, ceaiuri alese, unde poti lectura o carte buna, poti sa-ti faci niste schite la o lucrare, as numi-o o ceainerie mai intelectuala, unde parca iti vine sa iti pui mintea la contributie si parca iti vin si idei mai multe . Reper : Cinema Patria - Piata Romana.
4) Ceainaria Rendez-Vous - Quinet - Str.Edgar Quinet nr.8-10, este situata chiar in centru , in zona Universitate , cu scaune si fotolii , chiar si canapea confortabile, cu culoarea predominanta rosie in incaperi, o atmosfera foarte intima, placuta unde se pot servi ceaiuri deosebite si prajituri bune. Este o ceainarie care te duce cu gandul la lumea de inalta clasa din trecut. Mentionez ca aceasta ceainarie face parte dintr-un lant care deja este in mai multe locuri in Bucuresti , cum ar fi : Calea Floreasca nr.102, tel:0720070286, unde se poate servi si mancare; Dorobanti-Str.Tudor Stefan 7-9 ; Str.Nicolae Tonitza nr.8 in Centrul Istoric, tel 0725637904.
Alte propuneri :
5) Ceainaria Cinci de pe Str.Olimpului nr.13. Au ceaiuri bune, preturi bune, biscuiti si turta dulce si fesh-uri .
6) Casa Satya de pe Bd. Nicolae Titulescu . Ceaiuri foarte bune si mancare eco , muzica relaxanta, tot feluri de prajituri si ciocolata calda asemanatoare cu cea din Elvetia, spune Emilia Alexandra-vizitator.

Chocolat - un local unde merita sa te opresti - zona veche a Bucurestiului

Chocolat este un local deosebit situat langa mai cunoscutul Restaurant "Carul cu bere", pe o strada paralela cu mai cunoscuta Lispcani. Adresa este Calea Victoriei 12 A , dar intrarea este dupa colt pe Str.Stavropoleus. .Daca vreti sa mancati multe specialitati belgiene,frantuzesti , italiene nu ezitati. Eu am ramas surprins de felul cum se prezinta prajiturile in sensul ca sunt prezentate si descrise de chelneri direct la masa, aduse toate pe o tavita si arata toate impecabil si sunt exact ca in Belgia, poti gasi in acest local o gramada de beri direct din Belgia, tara recunoscuta pentru traditia in prepararea ciocolatei si pentru retetele de bere de sute de ani. Atmosfera este intima, primitoare si arata exact ca localurile din Occident, probabil si datorita faptului ca patronul a lucrat o buna perioada de timp in Belgia. Deasemenea daca vreti sa luati pentru acasa se pot gasi croisante foarte bune umplute cu ciocolata, si baghete de paine proaspete in timpul zilei. Succesul acestui local a facut ca reteaua Chocolat sa se extinda.
CHOCOLAT CONTACTE

Ozzy Osbourne cântă la Bucureşti pe 2 octombrie la Zone Arena

Legendarul cântăreţ Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, concertează, pe 2 octombrie, la Bucureşti, la Zone Arena, informează organizatorii citaţi de Mediafax.
Concertul va avea loc pe data de 2 octombrie, la Zone Arena (str. Barbu Văcărescu, nr 164), şi face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", ce va fi lansat pe 15 iunie.
La sfârşitul lui 2009, Osbourne a anunţat lansarea albumului "Scream". Renumitul rocker britanic a anunţat titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul album: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi "Soul Sucka".
Produs de Ozzy Osbourne şi de Kevin Churko, acesta este primul material discografic pe care apare Gus G., noul chitarist al trupei lui Osbourne.
Trupa Black Sabbath, înfiinţată în Birmingham, Marea Britanie, în 1968, a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial. Membrii fondatori ai trupei sunt Ozzy Osbourne (solist vocal), Tony Iommi (chitară), Geezer Butler (bas) şi Bill Ward (tobe şi percuţie).
Printre cele mai cunoscute albume ale formaţiei se numără "Paranoid" (1970), "Master of Reality" (1971), "Sabotage" (1975), "Heaven and Hell" (1980), "Born Again" (1983), "Tyr" (1990) şi "Cross Purposes" (1994).
Albumul solo "No More Tears", lansat de Ozzy Osbourne în 1991, a primit patru discuri de platină în Statele Unite ale Americii şi a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului şi a criticilor.

sursa : romanialibera.ro

Concert AC/DC in Piata Constitutiei din Bucuresti - 16 mai 2010

Duminica, 16 mai 2010, trupa australiana AC/DC va concerta in Piata Constitutiei din Bucuresti.
Concertul face parte din turneul Black Ice, album lansat in 2008. Black Ice are vanzari de peste 45 milioane exemplare, fiind al doilea cel mai vandut album din lume.
Membrii actuali ai trupei AC/DC sunt: Brian Johnson, Angus Young, Malcolm Young, Cliff Williams si Phil Rudd. Fratii Malcolm si Angus Young au pus bazele trupei AC/DC in anul 1973. Desi trupa este considera ca fiind Hard Rock, AC/DC se considera pioneeri genului Heavy Metal.
In luna martie 2003, AC/DC au intrat in Rock and Roll Hall of Fame.
In anul 2004, trupa era situata pe locul 72 in lista “100 Greatest Artists of All Time” al revistei Rolling Stone.

http://www.youtube.com/watch?v=zvoeeq-BH4w&feature=related
sursa :iconcert.ro

Daca vreti un atestat de FORMATOR ... ultimele inscrieri !

Daca vreti sa participati la un curs intersant in weekend la capatul caruia sa aveti si un atestat care va poate folosi va recomand cursurile organizate de
GETJM Formare si Dezvoltare http://www.comunicatemedia.ro/ULTIMELE_INSCRIERI_LA_CURS_AUTORIZAT_DE_FORMATOR_ic35087.html
Relatii la : 0721.575.260
Formatorul este specialistul in formare care proiecteaza, deruleaza, evalueaza si
revizuieste activitati teoretice / practice si / sau programe de formare si dezvoltare a
competentelor profesionale, derulate in institutii specializate sau la locul de munca.
Aceasta definitie extinsa este compatibila cu definitiile date formatorului la nivel
european. Ca urmare, formatorul descris prin acest standard ocupational este:
· Conceptor al programelor de formare, pe baza documentelor
normative in vigoare, a standardelor ocupationale / de pregatire
profesionala si a nevoilor unui anumit sector sau domeniu de activitate
– inclusiv al celui de formare a formatorilor.
· Proiectant al programelor si al activitatilor de formare, pe baza
identificarii nevoii si cererii de formare dintr-un anumit sector sau
domeniu de activitate.
· Organizator al programelor de formare, asigurand toate conditiile
necesare desfasurarii optime a programului de formare.
· Facilitator al procesului de invatare si de dezvoltare prin crearea unor
situatii de invatare adecvate dezvoltarii competentelor profesionale care
se constituie in tinte ale formarii.
· Evaluator al competentelor efectiv formate sau dezvoltate la
participantii la formare, precum si al propriei prestatii ca formator.
· Evaluator al programelor de formare – atat al celor proprii, cat si al
programelor de formare propuse spre evaluare in vederea autorizarii.
· Persoana care invata pe tot parcursul carierei profesionale,
dezvoltandu-si permanent propriile competente de formator.

Debenhams -Sun Plaza Mall - din 10 aprilie 2010

Magazinul are o suprafata de 1.000 mp si va comercializa articole pentru femei, barbati si copii.

Odata cu cea mai recenta deschidere, Debenhams este disponibil pentru clienti in Romania si Republica Moldova in Bucuresti – Bucuresti Mall, Plaza Romania, Baneasa Shopping City, Sun Plaza; Constanta – City Park Mall of Constanta; Cluj Napoca – Polus Center; Oradea – Lotus Center; Chisinau – Shopping MallDova.
Reteaua Debenhams acopera o suprafata totala de vanzare de peste 12.000 mp. Brandul a intrat pe piata din Romania in anul 2007.
Divizia Rafar are drepturi de franciza si reprezentare pentru marcile Debenhams, Aldo, Olsen, Mandarina Duck, Kanz, Pablosky, Forever 18, Bijoux Terner, J.Press, Bruno Magli, Fratelli Rossetti, Wolford, Burlington, Rockle, Pedro Garcia, Kipling.
Debenhams LTD UK a acordat recent Rafar drepturile de franciza Debenhams pentru inca 11 tari din CEE, in afara celor pentru care semnase contractul in 2006: Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

sursa :  wall-street.ro

Fotbal american la Bucuresti - Bucharest Warriors vs Istanbul Cavaliers- 11 aprile 2010

Duminica 11 aprile 2010, ora 12 am participat impreuna cu prietenii la un eveniment premiera pentru noi, un meci de fotbal americam si mai special a fost pentru ca in una din echipe s-a aflat si un prieten al nostru , mai precis numarul 90 Cristi Roman. Am vazut un meci intenational intre Bucharest Warriors , echipa romana in care joaca Cristi si care se pare ca isi sustine singura existenta, neavand sponsori deocamdata si turcii de la Istanbul Cavaliers , o echipa care este un pic mai experimentata in acest sport si pare a avea ceva sponsori.Meciul s-a terminat cu victoria turcilor dar echipa noastra s-a prezentat destul de bine avand in vedere ca nu detine suficienta experienta. Interesant este ca a fost si sustinuta de ceva public chiar daca la noi acest sport nu prea este cunoscut.
Va prezint in continuare descrierea acestui joc pentru a fi inteles mai bine :
Este un sport de contact. Unii jucatori sunt mari si puternici , iar altii sunt mici si rapizi. Forta bruta este solicitata deseori , dar si inteligenta , agilitatea si priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate , in special la nivel profesionist , totusi regulile elementare pot fi intelese foarte usor indiferent de cine este practicat.
O echipa de 11 oameni are posesia mingiei. Aceasta se numeste OFFENSE (atac) si incearca sa avanseze cu mingea in lungul terenului - fie fugand cu ea fie pasand-o – si sa marcheze puncte trecand linia de scor si ajungand cu ea in zona ce poarta numele de ENDZONE ( zona de scor). Cealalta echipa (deasemenea cu 11 jucatori in componenta) se numeste DEFENSE (aparare). Aceasta incearca sa opreasca echipa in ofensiva si sa o faca sa piarda posesia mingiei. Daca echipa in ofensiva reuseste sa marcheze va ceda posesia echipei adverse si rolurile se schimba ( echipa in ofensiva se va apara si echipa defensiva va ataca ). Aceste schimbari de posesie se vor produce pana in momentul in care cele patru sferturi ale meciului se vor termina.
TERENUL DE JOC
Terenul are 100 yarzi lungime si 53 yarzi latime ( 1 yard = 0,9144 metri ). Marcaje albe pe suprafata terenului ajuta jucatorii , oficialii si fanii sa urmareasca jocul cat mai bine. Probabil cea mai importanta zona a terenului este ENDZONE . Aceasta este o suprafata de 10 yarzi adaugata de fiecare parte ( in lungime) a terenului de joc. Aici este zona unde se marcheaza ! Cand echipa ce are posesia mingei in ENDZONE-ul echipei adverse va marca puncte.
Zona dintre linia de 20 yarzi si endzone poarta denumirea de “redzone”.
TIMPUL
Jocurile de fotbal american sunt impartite in patru sferturi , fiecare sfert avand durata de 15 minute. Sferturile sunt separate de o pauza de 12 minute intre cel de-al 2-lea si al 3-lea sfert. Deasemenea sunt pauze de 2 minute la sfarsitul sferturilor 1 si 3. Echipele schimba directia in care vor ataca dupa fiecare sfert.
La sfarsitul sfertului 1 si 3 echipa ce are posesia mingiei pastreaza posesia in sfertul ce va urma. Acest lucru nu se va intampla si la pauza. A doua repriza va incepe cu o lovitura in aceeasi directie ca in inceputul primului sfert.
Fiecare echipa care e in ofensiva are la dispozitie 40 secunde de la sfarsitul unei faze pentru a da drumul mingei si a incepe faza urmatoare , altfel va fi penalizata.
Ceasul se va opri de fiecare data in cazul unei pase incomplete , cand jucatorul cu mingea iese in afara terenului de joc sau cand o penalizare este dictata. Ceasul va porni in momentul in care mingea va fi asezata de catre arbitru in locul de unde va demara urmatoarea faza.
Daca meciul se termina la egalitate dupa terminarea celor 4 sferturi , se va juca un sfert suplimentar. In NFL se aplica regula « mortii subite » si echipa ce va marca prima va castiga meciul. Posesia este stabilita la inceputul acestui sfert prin o tragere la sorti cu ajutorul unei monede.
In NFL Europa fiecare echipa trebuie sa aiba posesia macar o data in sfertul suplimentar. Daca niciuna dintre echipe nu a marcat dupa ce a avut posesia , va intra in vigoare “moartea subita” si prima echipa ce va marca va castiga.
JUCATORII
Fiecare echipa are in componenta sa 3 parti diferite : OFFENSE (atac) , DEFENSE (aparare ) si SPECIAL TEMS ( echipa speciala ) care intre pe terenul de joc doar in situatiile cand mingea va fi degajata ( PUNT [mingea e degajata cat mai departe in terenul advers] , FIELD GOAL [mingea va fi degajata cu scopul de a o introduce intre buturile « portii » adverse pentru a castiga 3 puncte] si KICKOFF [lovitura de incepere] ). Numarul maxim de jucatori pe care o echipa il poate avea pe terenul de joc la orice faza este de 11.
LOVITURA DE INCEPERE
Jocul de fotbal American incele cu KICKOFF (lovitura de incepere ). Migea este asezata pe un mic support de plastic pe linia de 30 yarzi a echipei aflata in aparare si un jucator special ( kicker ) va degaja mingea catre echipa ce va ataca.Un jucator din atac ( kick return ) va incerca sa prinda mingea sis a avanseze cu ea fugind. Acolo unde acesta este oprit va fi locul din care echipa in ofensiva isi va incepe atacul , ori seria de faze offensive. Cand in urma degajarii mingea este prinsa in propriul endzone jucatorul care a prins-o poate fugi cu mingea sau sa ingenuncheze in endzone ( procedura cunoscuta sub numele de TOUCHBACK ) si jocul va fi oprit , urmand ca echipa sa inceapa atacul de pe propria linie de 20 yarzi.
PRIMUL DOWN ( FIRST DOWN)
Jocul de fotbal american este un joc al yarzilor. Echipa in ofensiva incearca sa castige cat mai multi yarzi cu scopul de a se apropia de endzone-ul echipei adverse. De fiecare data cand ofensiva are mingea aceasta are la dispozitie patru incercari (downs) pentru a castiga 10 yarzi. Daca ofensiva reuseste sa avanseze cei 10 yarzi sau chiar mai mult , va beneficia de FIRST DOWN si va avea dreptul la inca un set de patru down-uri. Daca ofensiva nu reuseste sa castige cei 10 yarzi va pierde posesia mingiei. Apararea va incerca nu numai sa ii impiedice pe adversari sa inscrie dar si sa impiedice sa parcurga cei 10 yarzi necesari pentru a beneficia de inca un set de patru atacuri (downs). Daca ofensiva ajunge la al patrulea down , de obicei acestia aleg sa degajeze mingea ( punt ) , astfel va face ca echipa adversa sa isi inceapa atacurile de la distanta mai indepartata.
MISCAREA MINGIEI ( FUGA SI PASA )
Fiecare faza incepe cu un SNAP ( un jucator denumit centru paseaza mingea printre picioare catre QUARTER BACK [QB] ). Mingea sete asezata pe LINE OF SCRIMMAGE ( pozitia in teren de unde va incepe faza de atac ). Dupa ce QB a primit mingea de la centru , el poate pasa , i-o poate da altui jucator ori poate fugi cu ea.
FUGA ( THE RUN )
Echipa in ofensiva poate avansa cu mingea in doua moduri. Primul mod este acela de a fugi cu mingea. Acest lucru se intampla atunci cand QB da mingea unui RUNNING BACK [RB] , acesta din urma incercand sa castige cat mai multi yarzi , trecand de jucatorii aflati in aparare. QB are deasemenea dreptul sa fuga cu mingea.
PASA
Cealalta modalitate de a avansa cu mingea aceea de a o pasa. De obicei QB paseaza mingea , dar sunt situatii in care si un alt jucator paseaza pentru a deruta apararea. De fapt orice jucator al echipei in atac are dreptul sa paseze , atat timp cat mingea este aruncata din spatele liniei de scrimmage. O pasa este completa daca mingea este prinsa de un jucator al echipei in ofensiva , de obicei un WIDE RECIEVER [WR] sau un TIGHT END [TE]. Daca mingea loveste pamantul inainte ca aceasta sa fie prinda de un jucator se va fi pasa incompleta ( INCOMPLETE PASS )
PLACAJUL ( TACKLE)
Opreste jucatorul cu mingea ! Apararea trebuie sa impiedice echipa in ofensiva sa avanseze cu mingea , doborandu-l pe jucatorul ce are mingea la pamant. Un jucator este placat in momentul in care ambii genunchi ating pamantul. In acel moment respectiva faza de atac s-a incheiat. Deasemenea faza de atac se incheie daca jucatorul ce are mingea este scos in afara terenului de joc.
MARCAREA PUNCTELOR
Bineinteles scopul jocului de fotbal american este aceala de a marca puncte. Sunt patru modalitatiu prin care o echipa poate obtine puncte :
TOUCHDOWN = 6 puncte
Touchdown-ul valoreaza 6 puncte , si ofera oportunitatea echipe ce l-a reusit sa obtina inca un punct suplimentar (EXTRA POINT). Pentru a marca un touchdown , mingea trebuie purtata in endzone , prinsa in endzone , sa recuperezi mingea de la adversar ( FUMBLE ) in endzone sau un jucator al echipei ce degajeaza la kickoff sa prinda mingea in endzone-ul advers fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.
PUNCTUL SUPLIMENTAR SAU CONVERSIA DE DOUA PUNCTE = 1 sau 2 puncte
Imediat dupa ce o echipa a marcat un touchdown , mingea este asezata pe linia de 2 yarzi a adversarului , ofensiva avand in acest moment doua posibilitati. De obicei ofensiva va marca un punct suplimentar. Daca va trimite cu succes mingea printre buturile portii adverse va obtine un punct. Ofensiva poate deasemenea sa obtina doua puncte fugind ori prinzand mingea in endzone la fel ca atunci cand marchezi un touchdown ( 2 POINTS CONVERSION ). Cum acest procedeu este mai dificil , de cele mai multe ori echipa in ofensiva alege degajarea pentru punctul suplimentar.
FIELD GOAL = 3 puncte
Daca ofensiva nu poate marca un touchdown , poate incerca transformarea unui field goal. Acesta valoreaza 3 puncte. Acesta poate fi incercat din orice pozitie de pe terenul de joc , indifferent de down , dar de obicei sunt executate de dincolo de linia de 45 yarzi a echipei in aparare la cel de-al patrulea down. Pentru ca field goal-ul sa fie validat , jucatorul ce degajeaza mingea (kicker) trebuie sa o introduca printre buturile portii adverse , si pe deasupra barei orizontale. Apararea va incerca sa impiedice mingea sa ajunga intre buturi.
SIGURANTA ( SAFETY ) = 2 puncte
Este o raritate si se intampla atunci cand jucatorul ofensiv ce are mingea este pus la pamant in propriul endzone. Valoreaza 2 puncte.
TURNOVERS ( SCHIMBAREA POSESIEI FARA A SE FI EPUIZAT CELE 4 DOWNURI)
In timp ce ofensiva incearca sa ajunga in endzone-ul advers , aceasta poate in mod accidental sa piarda posesia in favoarea defensivei. Acest lucru se poate intampla in doua moduri.
FUMBLE
Cand jucatorul ce fuge cu mingea ori cel ce trebuia sa o paseze pierd controlul asupra ei se numeste FUMBLE. Orice jucator aflat pe terenul de joc poate lua mingea aruncandu-se asupra ei ori fugind cu ea. Echipa ce a castigat mingea in urma fumble-ului va beneficia de posesie.
INTERCEPTIA ( INTERCEPTION )
O aparare agresiva poate castiga posesia mingiei prinzand (interceptand ) pase destinate jucatorilor adversi.
Si fumble-ul si interceptia pot si transformate in touchdown de catre echipa ce a recuperate mingea. (jucatorul ce a recuperat-o poate fugi cu ea in endzone-ul advers)
JUCATORII :
OFFENSE (atacul)
Echipa ce are posesia mingiei este ofensiva. Singurii jucatori din ofensiva ce pot controla mingea sunt QUARTERBACK [QB] , WIDE RECIEVER [WR] , TIGHT END [TE] , si RUNNING BACK [RB]. QB este liderul echipei . De obicei are multe calitati , nu numai aceea de a arunca mingea ci si de a coordona echipa la fiecare faza.
Jucatorii din ofensiva sunt :
Ø QB ( paseaza sau inmaneaza mingea altui jucator)
Ø CENTER ( trimite mingea catre QB la inceputul fiecarei faze de atac si blocheaza defensiva)
Ø 2 GUARDS si 2 TACKLE ( blocheaza defensiva )
Ø intre 2 si 4 WR ( incearca sa prinda mingea aruncata de QB )
Ø 1 sau 2 RB ( FULLBACK[FB] si TAILBACK [TB] ) ( iau mingea si fug cu ea )
Ø 1 sau 2 TE ( fie blocheaza defensiva fie incearca sa prinda mingea aruncata de QB)
DEFENSE ( apararea)
Rolul apararii este acela de a impiedica jucatorii adversi sa ajunga cu mingea in endzone-ul advers. Toti cei 11 jucatori din aparare incearca sa impiedice ofensiva sa inainteze.
Jucatorii din defensiva sunt :
Ø LINEBACKERS [LB] ( se apara impotriva pasei si/sau incearca sa opreasca jucatorii ce fug cu mingea sau sa il placheze pe QB)
Ø DEFENSIVE LINE [ ENDS si TACKLES ] ( se infrunta corp la corp cu linia ofensiva compusa din guards , tackle si center-)
Ø CORNERBACKS si SAFETY ( se apara impotriva pasei data de QB catre WR )

In final va prezint pe prezint pe uriasul din echipa Warriors si cativa fani infocati ai lui !
http://www.warriors.ro/

Excursie la Salina Slanic Prahova - Cheia - Muntele Rosu

Sambata 10 aprile , impreuna cu prietenii ne-am decis sa facem o excursie la salina. Val vartej ne-am trezit de dimineata, unii mai repede , altii mai incet, ne-am urcat in 2 masini si am plecat spre SALINA la Slanic Prahova. Ajunsi acolo in aproximativ 2 ore, stiind ca programul la salina l-au prelungit sambata si duminica pana la 17, ceea ce este normal, avand in vedere ca majoritatea turistilor ajungeau la sfarsit de saptamana, nu mica ne-a fost mirarea sa gasim pe usa de intrare ca din cauza unor defectiuni tehnice nu putem intra in salina si ca putem vizita doar tunelul de intrare pentru 5 lei. Stiind ca suntem in Romania si ca o astfel de defectiune poate dura, ni s-a spus de la casa ca pana marti si avand in vedere ca nu puteam astepta pana atunci, am plecat mai departe spre cabana Muntele Rosu din Muntii Ciucas.
Am ajuns la cabana pe un drum care nu a mai fost reparat din anii 80 cred , dar totusi practicabil pentru masini cu mare atentie si mai putin iarna, ca este plin de gropi si se pare ca nu o sa fie reparat decat cand vor fi gata toate autostrazile din Romania. La Cabana Muntele Rosu este un peisaj superb, fiind la baza urcusului pe un versant , cu o atmosfera primitoare specifica cabanelor de la munte. Dupa ce am servit ceva, am facut mai stat cam o ora in aer liber la derdelus , la zapada si la un joc de badminton ca apoi sa ne oprim la un popas langa muntele de sare langa un rau. Vremea a fost frumoasa cu un pic de ploaie cand eram in cabana mai mult, dar daca era sa ne luam dupa jurnalele meteo de la tv, mai precis Realitatea tv unde scria pe ecran "Vin ploile" trebuia sa ne baricadam in casa...ceea ce ma duce cu gandul ca media face o manipulare de toata frumusetea sau de unde culeg informatiile nu sunt cele mai bune. Una peste alta o zi de excursie cu aer curat si ceva miscare la munte, plus ca daca mai esti cu cu persoane placute iese frumos.
http://www.cabanamuntelerosu.com/

Lectii de dans la "Pas in doi"

Am fost aseara impreuna cu prietena la cursurile de dans organizate de Clubul de dans "Pas in doi". Normal aceste cursuri se tin pentru adulti in fiecare joi in intervalul 20-22 la Centrul Comunitar Evreiesc din Str.Popa Soare nr.18 care este in apropierea zonei Unirii , o strada care se inetresecteaza cu mai cunoscuta strada Calea Calarasi. Mentionez ca doar saptamana aceasta si urmatoarea cusrurile o sa se desfasoare in alta parte mai percis la Scoala de Ambiopi din Str.Austrului, asa cum am fost informati de catre instructori. Asa ca dupa ce am ajuns la prima locatie , ne-am incolonat si am plecat la locatia temporara. Salile de dans in ambele locuri sunt cu parchet si cu oglinzi ceea ce duce cu gandul la o scoala de dans mai profesionista. Asa a si fost, dupa o usoara acomodare cu sala, am in invatat pasii pentru vals basic si vals vienez, apoi am trecut la latino , mai precis merengue plus combinetaii ulterioare. Atmosfera este foarte placuta cu muizca frumoasa si instructori care chiar vor sa inveti si insista cu incepatorii , dar si cu cei mai bine pregatiti . Este o experienta frumoasa care merita verificata. Tariful perceput este de 150 lei pe luna / 4 sedinte a 2 ore. Preferabil este sa iei abonament pentru ca la dans trebuie continuitate si multe reperitii , dar merita sa iei si ceva sedinte daca nu se poate altfel.
www.pasindoi.ro

Complexul Timis - Predeal candva un loc de poveste...

Am fost ieri intr-o mica excursie la Predeal - Complexul Timis - Hotel Continental-Gaiser. Am ajuns la Predeal cu trenul care a intarziat cam 30-40 min fata de parcursul care trebuia sa il aiba deoarece exista lucrari la calea ferata pe Valea Prahovei , ceea ce face ca toata treburile sa aiba mers de o omida asteptandu-se unul pe altul sa treaca pe o singura linie . Cum am ajuns am incercat un traseu mai usor dupa iarna , adica Predeal-Timisul de Sus, prin padure pe triunghiul galben cam 30-45 mon se fac. Am ajuns la prima cabana din Timisul de Sus care este chiar langa sosea , vezi poza de mai sus cu Hanul Cotul Donului.
Apoi am fost sa vedem Complexul Timis pe un drum mai lateral, nu pe intrarea principala caci acolo era inchis cu gard. Urcand pe drumul lateral spre Hotel Continental -Gaiser am fost intampunati de veverite care cautau conuri de brad. Am gasit un loc foarte frumos dar cu o gramafa de cladiri in paragina, parca devastate, candva cladiri care au facut cinste turismului din zona . Ce s-a intamplat acolo ? Asta numai niste ziaristi iscusiti ne-ar putea spune sau poate administratorii societatii respective. Oricum am vazut acolo bazine de inot, locuri de joaca in paragina, vile devastate, Hotel Timis inchis cu lacat pe el . Singurul din zona deschis era Hotel Continental-Gaiser care avea la poarta de paza o pisica, ceea ce dadea de gandit cu privire la numarul de turisti din el. Pacat de aceste frumuseti care au fost lasate in paragina. Oare de aceste locuri mai stiu autoritatile competente???

Povestea iepurasului de Paste

Cand primavara se apropie, fiecare dintre noi asteapta cu nerabdare Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului. Dar mai ales cand avem copii, Pastele nu este complet daca nu mentionam si despre iepurasul de Paste. Iepurasul de Paste este un personaj de poveste despre care se spune ca aduce oua vopsite si dulciuri copiilor in Sfanta zi de Paste.

Traditia iepurasului de Paste este un ritual pagan, care nu are nicio legatura cu sarbatoarea Mortii si Invierii lui Iisus Hristos. In realitate, iepurasul reprezinta simbolul fertilitatii si al naturii care se trezeste la viata odata cu venirea primaverii.

Legenda iepurasului, ca un simbol al Pastelui, a fost pentru prima data mentionata in Germania, avandu-si originea probabil in traditia populara precrestina. Primii care au facut dulciuri in forma de iepurasi au fost germanii, iar primele astfel de dulciuri inventate erau facute din coca si zahar.

Ca si Mos Craciun, si iepurasul de Paste, sau “Oschter Haws” cum mai este numit, este asteptat de copiii de toate varstele cu mare bucurie si emotie, fiind considerat una dintre marile placeri ale copilariei. Se spune ca daca copiii au fost cuminti de-a lungul anului, iepurasul darnic le va aduce in ziua de Paste oua de ciocolata, iepurasi de ciocolata si multe alte dulciuri numai de el facute.

Traditia spune ca cei mici trebuie sa construiasca un ciub sau un cosulet intr-un loc ferit de privirile celor mari undeva in casa sau in gradina, in care iepurasul sa depuna darurile bine-meritate de catre copiii cuminti.

Unele povesti amintesc ca sarbatoarea Pastelui (“Easter” in engleza) si-a luat numele de la zeita Anglo- Saxona Eostre, care avea ca animal de companie un iepure. Este impresionant, dar acest iepuras al zeitei Eostre a facut primul ou colorat. Pornind de la aceasta legenda, americanii au inventat jocul “ascunsului oulaor” si “vanatoarea de oua”.

Fiecare popor are o alta viziune referitor la iepuras, dar pana la urma el este doar un mit care nu trebuie uitat, mai ales de catre copii.

In zilele noastre, simbolul iepurasului a fost intinat, transformandu-se intr-un lucru comercial, aproape intr-o industrie. In apropierea sabatorilor Pascale, magazinele sunt pline pana la refuz de iepurasi de plus si de jucarie, de ciocolata si diferite dulciuri in forma de iepuras, care se vand ca pe banda rulanta.

sursa : www.kidz.ro